söndag 24 februari 2019

Frusen cheesecake med hallon, citron och blåbär


Muscovadosnittar
100 gram smör
1/2 dl ljus sirap
1 dl ljust muscovadorörsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
 
Muscovadobotten
200 gram muscovadosnittar
75 gram smör
 
Cheesecakefyllning
5 st äggulor
2 dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
225 gram färskost
4,5 dl vispgrädde
1 1/2 dl hallon
saften av 1 citron
1,5 dl blåbär
 
Muscovadosnittar: Sätt ugnen på 200 °C.
Blanda alla ingredienser i en skål och arbeta till en deg. Dela degen i 4 bitar och rulla till långa stänger. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem litegrann. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Skär längderna till snittar medan de är varma, ca 10 snittar per stäng. Låt svalna och förvara kakorna torrt.

Muscovadobotten: Mixa snittarna i t ex en matberedare. Smält smöret och blanda med kaksmulorna. Tryck ut degen i 6 st portionsformar ca 10 cm i diameter eller en stor form på ca 24 cm i diameter.
Ställ in i kylen.

Cheesecakefyllning:
Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst. Blanda sedan i färskosten. Vispa upp grädden (fast men inte hård) i en annan skål och blanda tillsammans med äggsmeten.

Fördela smeten jämt i tre olika skålar. Mixa hallonen och sila eventuellt bort kärnorna. Blanda ner hallonen i den första skålen. Blanda ner saften från citronen i den andra skålen och mixade blåbär i den tredje skålen.

Fördela halloncheesecaken i formarna och ställ i frysen i minst 30 minuter. Ta ut formarna och häll på citroncheesecaken och ställ in i frysen i minst 30 minuter. Häll sist över blåbärscheesecaken och ställ i frysen i minst 2 timmar.

Ta ut formarna ur frysen 5-10 minuter innan servering. Lossa från formarna och lägg upp på assietter, dekorera med färska hallon, blåbär och citronmeliss.


Tips! Använd en köksvåg för att fördela smetarna jämnt mellan de olika formerna.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar