I stort sett sedan jag började med det här stora intresset att baka tårtor har jag använt mig av samma recept på tårtbotten, nämligen detta, ur boken "Dekorerade tårtor till fest". Jag har aldrig blivit besviken på det, tårtbottnen blir jämn, saftig och god och där finns en tabell i boken med hur mycket ingredienser som behövs beroende på hur stor tårta man vill göra. För ett tag sedan kände jag att jag behövde prova något nytt recept. Därför har jag börjat med det här receptet som många av er säkert känner till, "lika delar". En luftig och god tårtbotten, kommenderas verkligen! Även detta recept är väldigt praktiskt när man vill baka olika stora tårtbottnar. Här kommer recept och beskrivning för er som inte känner till det.
Grundrecept
Ägg
Strösocker
Vetemjöl
Potatismjöl
Bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram tre lika stora glas.
Knäck äggen i ett av glasen. Antal ägg du behöver beror på hur stor tårtbotten du vill göra.
Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora äggTill en form på 18 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg
Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 stora ägg
I andra glaset mäter du upp lika mycket strösocker som mängden ägg.
I tredje glaset mäter du upp vetemjöl och potatismjöl.
Mängden potatismjöl kan du själv bestämma, bottnen blir luftigare ju mer du tar. Jag brukar ta lite mindre än hälften.
Tillsätt sedan bakpulver i mjölglaset.
Till 2 ägg behövs 1 tsk bakpulver
Till 3 ägg behövs 1 tsk bakpulver
Till 4 ägg behövs 1½ tsk bakpulver
Till 5 ägg behövs 1½ tsk bakpulver
Till 6 ägg behövs 2tsk bakpulver
Till 7-8 ägg behövs 2 ½ tsk bakpulver
Vispa ägg och socker i en skål tills det är riktigt vitt och pösigt, minst 5 minuter. Blanda mjölet och bakpulvret noga, vänd ner i äggblandningen. Blanda väl.
Pensla en form med lite olja. Klipp ut remsor av bakplåtspapper och täck kanten, klipp sedan en rundel och lägg i botten. Häll i smeten och grädde i nedre delen av ugnen enligt följande tabell:
Ca 20 minuter för 2 ägg,
Ca 20 minuter för 2 ägg,
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-6 ägg.
45-50 minuter för 7-8 ägg
Tiden varierar lite beroende på vad du har för ugn, känn med provsticka för att avgöra om den är färdig. Öppna aldrig ugnen under de första 20 minuterna, det finns då risk att kakan sjunker ihop!
Låt svalna ca 10 minuter i formen innan du stjälper upp den.
Tips!
-Använd bara potatismjöl för en glutenfri botten, alternativt hälften potatismjöl och hälften glutenfri mjölmix.
-Använd bara vetemjöl för en mer kompakt botten.
Med vaniljsmak
Gör tårtbotten enligt grundreceptet men tillsätt vaniljsocker eller vaniljpulver i äggblandningen innan du tillsätter mjölblandningen.
Använder du vaniljsocker tar du:
1 tsk till 2-4 ägg
Tips!
-Använd bara potatismjöl för en glutenfri botten, alternativt hälften potatismjöl och hälften glutenfri mjölmix.
-Använd bara vetemjöl för en mer kompakt botten.
Med vaniljsmak
Gör tårtbotten enligt grundreceptet men tillsätt vaniljsocker eller vaniljpulver i äggblandningen innan du tillsätter mjölblandningen.
Använder du vaniljsocker tar du:
1 tsk till 2-4 ägg
1 ½ tsk till 4-6 ägg
2 tsk till 6-8 ägg
Använder du vaniljpulver tar du:
1/4 tsk vaniljpulver till 2-4 ägg
1/4 tsk vaniljpulver till 2-4 ägg
1/2 tsk vaniljpulver till 4-6 ägg
3/4 tsk vaniljpulver till 6-8 ägg
3/4 tsk vaniljpulver till 6-8 ägg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar