måndag 2 juli 2012

Vaniljkräm

Den här vaniljkrämen brukar jag ha som fyllning i mina tårtor. Den är god och den får en lagom fast konsistens! Det sista man vill ha är ju en vaniljkräm som rinner ut!


5 st gelatinblad
2 ¼ dl vispgrädde
2 ¼ dl mjölk
4 st äggulor
1 ½ msk potatismjöl
1 ½ msk strösocker

3 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten så de blir mjuka. Blanda grädde, mjölk, äggulor, potatismjöl och socker i en kastrull. Värm upp under omrörning tills krämen tjocknat, den får inte koka. Ta bort kastrullen från plattan och lägg ner gelatinbladen, rör om tills de löst upp sig. Ställ sedan kastrullen i kallt vatten så krämen svalnar, rör om då och då.

Vispa grädden fast tillsammans med vaniljsockret. Häll sedan över krämen när den blivit kall, blanda väl.

Vaniljkrämen stelnar rätt snabbt i kylen så det är bäst att fylla tårtan direkt.

Räcker till ca två lager om du har en tårtbotten på 20-25 cm i diameter. Då får du ett tjockt lager med kräm vilket jag gillar :)

3 kommentarer: