tisdag 10 juli 2012

Fina bokstäver med bokstavsutstickare

När jag för första gången skulle göra bokstäver med så kallade bokstavsutstickare/tappits gick det minst sagt åt skogen och det blev många svordomar :) Men efter att jag fått in tekniken så går det numera väldigt bra, det är ett fantastiskt hjälpmedel! Så här kommer en steg för steg beskrivning som förhoppningsvis kan hjälpa dig att bli vän med dessa utstickare.

 

1. Börja med att torka upp flowerpaste eller modelleringspasta med majsstärkelse. Du behöver torka upp den rätt mycket, speciellt om du färgat pastan. Flowerpaste brukar jag använda för den torkar snabbt och blir då lättare att hantera.


2. Pudra pastan med lite majsstärkelse. Kavla sedan mycket tunt. Ta upp pastan och vänd på den så att den inte sitter fast i underlaget.


3. Pudra med lite mer majsstärkelse så att pastan inte är klibbig. Pudra även lite majsstärkelse i bokstaven på utstickaren. Tryck ner utstickaren ordentligt mot pastan medan den ligger på underlaget. Ta sedan upp den och använd fingret för att göra rent runt bokstaven och ta bort överflödig pasta.


4. För att bort överflödig pasta som du inte kommer åt med fingret kan du använda något spetsigt verktyg.


5. Bokstaven sitter nu i utstickaren och är redo att komma ut :)


6. Håll fast ena änden av utstickaren i bordet. Böj den som en båge med andra handen. Släpp sedan handen du har i luften för att snärta ut bokstaven. Det är viktigt att du håller fast utstickaren i bordet med ena handen för att undvika att den bryts. Om bokstaven inte kommer ut på första snärten kan du testa någon gång till, men du ska aldrig behöva peta ut den med tandpetare eller andra verktyg. Då har du förmodligen torkat upp pastan för lite eller kavlat den för tjockt.


 7. Bokstaven är ute! Du kan förbereda bokstäver långt innan du ska använda dem. Limma sedan fast bokstäverna direkt på tårtan med ätbart lim.


Lycka till!

8 kommentarer:

 1. Detta måste jag testa, tack för tipset! Har suttit och svurit många gånger... Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod Mari! Hoppas du lyckas bättre nästa gång utan massa svordomar! :)

   Radera
 2. Alltså det ser ju så lätt ut... men jag har fortfarande problem. Men men... jag får öva, öva, öva. Tur att just dessa övningar är så roliga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det krävs en del träning för att rätt på det ändå. Ibland har jag också problem. Men tänk på att torka upp flowerpasten ordentligt med majsstärkelse och även lufttorka den lite. Ju torrare den är desto lättare :)

   Radera
 3. Åh, äntligen nån som visar och beskriver "helvetesredskapet" som man vill så gärna ska fungera . Innan man tappar humör och lust . Måste det vara flowwerpaste /Petra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen ett "helvetesredskap" innan man blivit vän med det :) Du kan använda sugarpaste också, men då måste du torka ut den ännu mer med majsstärkelse. Troligtvis kommer de vara svårare att hantera bokstaven sen eftersom den inte blir lika hård som med flowerpaste.

   Radera
 4. Funkar det att torka ut marsipan också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej skulle i alla fall jag svara på den frågan. När marsipanen är torr går den inte att arbeta med och den spricker.

   Radera