onsdag 29 augusti 2012

Lemoncurd / lemoncurdmousse



Lemoncurd
3 st citroner
50 g smör
1 ½ dl strösocker
2 msk maizena (majsstärkelse)
2 st äggulor
2 st ägg

Blanda rivet skal från tre citroner med saft från två. Koka upp med smör och strösocker. Sila vätskan för att få bort citronskal och eventuella kärnor. Häll sedan tillbaka i kastrullen.
Blanda ut maizena med saften från den tredje citronen och rör ner i den varma vätskan.
Separera äggulorna från vitan på två ägg. Vispa samman med de andra två äggen och rör ner dem i vätskan. Sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna.

Det går att stryka på ett tunt lager av lemoncurd på tårtan, men tänk på att det blir en stark smak. För att göra den som en tårtfyllning, se n

Lemoncurdmousse
½ sats lemoncurd
3 dl grädde
150 g färskost

Vispa grädden hårt. Blanda lemoncurd och färskost i en annan skål och vänd sedan ner i grädden. Fyll tårtan och ställ in i kylen. Denna fyllning räcker till ett lager på en tårta som är  ca 25 cm.

1 kommentar: