onsdag 16 september 2015

Hallonmousse

Här kommer två recept på goda hallonmousser!
En med gelatin och en utan, perfekt för vegetarianer.



Hallonmousse med gelatin:
250 g frysta / färska hallon
3/4 dl florsocker
50 g färskost
3 gelatinblad
2,5 dl grädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Koka under tiden upp hallonen i en kastrull. Passera dem genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Ta ur gelatinbladen ur vattnet och smält ner dem i den varma hallonsaften. Blanda i färskosten och florsockret. Vispa nu grädden fast men inte hård. Vänd ner hallonsaften i grädden och blanda försiktigt med slickepott.

Fyll tårtan med en gång om du har en anslagsring, eller ställ in moussen i kylskåpet en stund så den stelnar till. Räcker till ett lager till en tårta på 20-25 cm i diameter.


Hallonmousse utan gelatin:
250 g frysta / färska hallon
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Koka upp hallonen i en kastrull. Passera dem genom en finmaskig sil. Häll tillbaka hallonsaften i kastrullen och koka upp på nytt tillsammans med gelésockret. Ta av från värmen. Rör ner vaniljsockret. Låt svalna till rumstemperatur.

Vispa grädden fast men inte hård. Vänd ner hallongelén och blanda försiktigt med slickepott.

Fyll tårtan med en gång om du har en anslagsring, eller ställ in moussen i kylskåpet en stund så den stelnar till. Räcker till ett lager till en tårta på 20-25 cm i diameter.

Tips! Vispa inte grädden för hårt, det finns då risk att moussen skär sig när du blandar i hallonsaften. Tänk också på att hallonsaften måste svalnat helt innan du vänder ner den i grädden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar