lördag 30 mars 2019

Hemgjorda dammsugare

Dessa så kallade dammsugare (eller punschrulle) är nog en av barnens favoriter, och mina med! De handlas rätt ofta i affären men för en gångs skulle tänkte jag göra egna hemma när jag ändå hade marsipan och en tårtbotten som jag behövde använda upp. Faktiskt mycket enklare än vad man tror att göra dessa små godbitar! För recept se nedan.
 
Ha en trevlig helg!
 
 
Dammsugare, 15-20 kakor
500g kaksmulor av sockerkaka, muffins eller liknande
½ dl kakao
150 g rumsvarmt smör
3 tsk arraksarom (alt 3/4 dl punsch)
 
Garnering:
500g marsipan
valfri pastafärg
200g mörk choklad
Maizena
 
Gör så här:
Mixa kaksmulorna tillsammans med kakao i en matberedare. Tillsätt smör och arraksarom och mixa snabbt ihop till en tjock smet.
 
Färga marsipanen till den färg du önskar. Dela marsipanen i fyra lika delar och rulla ut till stänger. Kavla ut stängerna till remsor ca 30x10 cm och ca 2 mm tjocka. Använd eventuellt lite Maizena vid utkavling för att marsipanen inte ska bli klibbig. 
 
Dela sedan arraksdegen i fyra lika stora delar och rulla ut till stänger som du placerar i mitten på varje marispanremsa. Vira marsipanen runt fyllningen och tryck till i skarven. Skär rullarna i bitar, ca 5-7 cm långa. Låt dammsugarna stå i kylskåpet i 30 minuter.
 
Smält chokladen i mikrovågsugn eller vattenbad. Doppa dammsugarnas ändar i chokladen. Lägg dem på bakplåtspapper och låt stelna i kylen.
 
Tips!
-Om du har en silikonmatta och silikonkavel underlättar det vid utkavling av marsipanen.
-När du ska doppa dammsugarna i chokladen blir det minst kladdigt om du doppar ena sidan först, ställer in i kylen för att stelna en stund och sedan doppar andra sidan.
 
Lycka till! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar