söndag 3 februari 2019

Citroncheesecake med passionsfruktstäcke

I lördags hade vi gäster hemma och vi bjöd på middag och dessert som jag gjort.
Middagen bestod av fläskfilégryta, potatis med smörstekt sparris. Är inte alls duktig på matlagning, men det gick att äta :) Att baka däremot är mycket roligare,  i alla fall enligt mitt tycke. Bilder kan också bli så himla fina på olika desserter, tårtor eller vad man nu bakat. Blev väldigt nöjd med den här bilden jag tog på vår dessert, citroncheesecake med passionsfruktstäcke. Smakmässigt (vilket egentligen kanske är det viktigaste) var den väldigt god!
 


Citroncheesecake med passionsfruktstäcke
8-10 bitar
 
Botten:
60g smör
12 st Digestivekex
 
Citroncheesecake:
4 st gelatinblad
1 citron, rivet skal och saft
2 st ägg
1,5 dl strösocker
400 g cream cheese (t.ex. Philadelphia)
2 dl crème fraiche
1,5 tsk vaniljsocker
 
Passionsfruktstäcke:
3 st passionsfrukter
1 gelatinblad
2 msk strösocker
4 msk vatten
 
Botten:
Krossa Digestivekexen till ett fint pulver, görs lättast i en mixer eller matberedare. Smält smöret och häll i smulorna, blanda väl. Tryck smulblandningen i botten på en form (ca 25 cm i diameter) med löstagbara kant. Ställ in i kylen under tiden du gör cheesecakefyllningen. 
 
Citroncheesecake:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Finriv skalet av citronen och pressa ur saften. Koka upp citronsaften tillsammans med strösocker. Tag kastrullen från plattan och lägg i gelatinbladen ett i taget under omrörning. Låt svalna. 
 
Dela upp äggen till gulor och vitor. Blanda ihop citronskal, äggulor, cream cheese, crème friache, och vaniljsocker i en skål. Häll i gelatinblandningen sakta under omrörning. 
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.  Häll fyllningen i formen och ställ in i kylskåpet minst 1 timme.
 
Passionsfruktstäcke:
Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten, ca 5 minuter. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. Tag av från plattan och lägg i gelatinet under omrörning. Dela och skrapa ur innehållet i passionsfrukterna (inte hinnorna), lägg innehållet i gelatinblandningen. Om du önskar ha lite färre kärnor eller inga alls så sila bort dem. Jag silade bort ca hälften av kärnorna. Häll passionsfruktsblandningen över cheesecaken och ställ in i kylskåpet minst en timme.
 
Lossa cheesecaken från kanten och botten med en tunn kniv innan servering.
Dekorera med färska bär.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar