lördag 21 januari 2017

Prinsess-semla!

Det är ju ett litet tag kvar till fettisdagen, men den här godingen har kanske redan setts och smakats av många? Jag kände mig bara tvungen att testa den idag, kan ju inte smaka fel att kombinera två bakelser i en? Och mitt svar är: Nej, den smakade inte helt fel ;)

 Här kommer den magiska prinsess-semlan!

Prinsess-semla

Jag gjorde kanske inte helt efter den första skaparens idé. Har till exempel bytt ut mandelmassan och sylt inuti till vaniljkräm och hallon. Tyckte det blev kaka på kaka att ha mandelmassa inuti när man har marsipanen på utsidan, och jag är riktigt nöjd med det valet.

Här kommer recept och steg för steg beskrivning hur jag gjorde dem.

Prinsess-semla
12 st

Semlebulle
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 krm salt
0,75 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
8-9 dl vetemjöl (480-540 g)

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
5 dl mjölk
1 ½ dl strösocker
1 dl maizena (majsstärkelse)
7 st äggulor
25 g mjukt smör
 
 
Övriga ingredienser:
ca 125 g färska hallon
8 dl vispgrädde
300-400 g marsipan
florsocker
pastafärger att färga marsipanen med (om du inte köpt färdigfärgad)
  
Semlebulle: 
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
 Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt salt, strösocker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut runda och släta bullar, ca 12 st.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 45 minuter.

Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk.

Vaniljkräm:
Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp. Lyft ur stången efter uppkoket. Sänk värmen på plattan.
Vispa strösocker, maizena och äggulor vitt och pösigt. Häll över i den varma mjölken. Vispa hela tiden. Värm upp vaniljkrämen (undvik att koka upp för snabbt, det finns då risk för att bildas klumpar)
När du fått önskad konsistens på vaniljkrämen tar du av kastrullen från plattan och klickar i smöret. Rör om och låt svalna. Rör gärna om några gånger under tiden den svalnar.
 
 
Steg för steg: 
1. Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Lägg i hallon, jag delade två hallon på mitten, men variera efter egen smak. Fyll resten av urgröpningen med vaniljkräm.
2. Vispa grädden och stryk på ett tunt lager på bullen och locket.
3. Kavla ut din färgade marsipan till en cirkel. Placera bullen i mitten.
 
 
4. Vik upp marsipanen längs kanterna. Det gör inget om det blir lite veck. De kan du eventuellt spritsa över med grädden om du tycker detta ser mindre fint ut.
5. Kavla ut marsipanen till en cirkel (som i steg 3) men lägg denna över locket. Forma marsipanen längs med locket och ta sedan en rund utstickare, kniv, ett glas eller vad du har hemma för att stansa ut en fin kant.
6. Spritsa grädden på bullen och lägg på locket.
Nu är det bara din egna fantasi som sätter stopp för dekorationen, men bara lite pudrat florsocker på räcker gott och väl!
 
 
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar