onsdag 28 december 2016

Julfika

God fortsättning! Hoppas ni haft en trevlig jul! Själv har jag haft en mysig jul tillsammans med min familj och släkt i Göteborg. Passade även på att besöka Liseberg nu under julen, det var längesedan sist. Lite blåsigt och kyligt, ingen snö så långt ögat kunde nå (bara konstgjord) hihi. Men det var väl värt att gå dit och få känna den mysiga julstämningen de lyckats skapa. Och inte nog med det, fick ju passa på att åka lite karuseller med äldsta sonen som älskar det :)
 
Här kommer lite bilder från julafton. Hos oss blev det julfika efter all julmat vi proppat i oss. Bjöd bland annat på pepparkakscheesecake som blev mycket fräsch och god. Se receptet nedan!
 
Pepparkakscheesecake
 
Pepparkakscheesecake, ca 10 bitar
 
Botten:
15 st pepparkakor
5 st Digestivekex
1 msk strösocker
100 g smör
 
Fyllning:
4 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 st äggulor + 1st  äggvita
1 3/4 dl strösocker
200 g Philadelphiaost
3 tsk pepparkakskrydda
2 tsk kakaopulver
1/2 apelsin, rivet skal och saft
 
Glasyr:
100 g mjölkchoklad
3/4 dl vispgrädde

Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa pepparkakorna och digestivekexen i en mixer.
Tillsätt strösocker. Smält smöret och häll över i kexblandningen.
Lägg över kexblandningen i en springform, cirka 20 cm i diameter, och platta till lätt med en sked. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
 
Fyllning:
Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.

Vispa äggulor, strösocker och ­Philadelphiaost till tills det blir ljus och luftigt.
Dela upp smeten i två skålar.
Tillsätt pepparkakskryddan och kakaopulver i den ena skålen.
Tillsätt saft och rivet skal från en 1/2 apelsin i den andra skålen.

Lyft upp två av gelatinbladen ur vattnet och smält i en kastrull eller i mikron. Vispa hastigt ner gelatinet i en av de smaksatta blandningarna. Gör samma procedur med den andra blandningen.
 
Vispa grädden fast men inte hård. Vispa sedan upp äggvitan i en separat skål.
Vänd i grädden och äggvitan, hälften i varje smet. Blanda försiktigt så att det blir jämnt.

Häll först pepparkakssmeten i formen med kexbottnen. Häll därefter försiktigt på apelsinsmeten. Låt stå i frysen i minst 2 timmar.
 
Glasyr:
Hacka chokladen grovt och smält den på låg värme i en kastrull tillsammans med grädden.
Ta ut cheesecaken ur frysen och häll på glasyren. 
Dekorera precis hur du vill :)
 
Tips! Du kan antingen hälla på glasyren en stund innan servering eller hälla på den och sedan ställa in cheesecaken i frysen igen. Låt bara cheesecaken stå framme ca 30 minuter innan servering.
 
Lycka till!
 
 
 
Det blev även några cupcakes med smak av choklad och pepparkaka toppad med vit chokladfrosting. Äldsta sonen Elias hjälpte med glädje till att göra dekorationer några dagar innan
som han sedan fick dekorera några cupcakes med.
 
 
Passar på redan nu att önska er ett Sött och Gott Nytt År! :)
´
Kram Rebecca
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar