lördag 31 oktober 2015

Första Frost tårtan!

Då var den gjord, min allra första Frost tårta! Eller rättare sagt Emilias tårta, för det var hon som firade sin 3-års dag idag! Som många andra, framför allt flickor, så älskar Emilia filmen Frost och allt vad som hör till. Därför var det ett önskemål från hennes föräldrar om att ordna en sådan tårta. Jag tyckte det kändes extra roligt med denna beställning eftersom jag inte gjort detta temat innan, det är alltid kul att prova något nytt och få utmanas.

Jag bestämde mig för att modellera snögubben Olof och renen Sven, men Elsa kändes lite för svår. Det hade säkerligen gått att modellera henne, men ville inte riskera att hon skulle se ut som en häxa eller liknande :) Därför har jag "fuskat" och använt mig av en ätbar tårtbild där jag klippte ut Elsa. Passade även på att testa dekorera med isomalt. Isomalt är socker man smälter vid mycket hög temperatur och när det sedan stelnar blir det hårt och kristalliknande, perfekt dekorering som is till en vintertårta. 

Som sagt var det väldigt roligt att få skapa denna tårta och jag blev väldigt nöjd med resultatet. Jag hoppas och tror Emilia blev nöjd med för hon sken upp som en sol när hon såg den!
Vaniljbotten
Fylld med chokladganache på ljus choklad och vaniljkräm
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer gjorda av sugarpaste, texten av flowerpaste, Elsa av ätbar tårtbild, isen av isomalt

6 kommentarer:

 1. Åh vilken fin tårta. Letar efter ett sätt att göra just en frosttårta till mitt barnbarn som fyller 5 nu i mars. Får jag "försöka"ta efter din?

  SvaraRadera
 2. Vilken fin tårta! Måste bara fråga om tårtbilder, är det utklippt ur en stor bild? Tänkte göra något liknande, men vet inte hur stora tårtbilderna är, vilken har du använt här? Och en fråga till, vad använder du för att modellera olof och Sven? Är det sockerpasta? Vilken sort isåfall? Tack på förhand :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Malin! :) Ja bilden på Elsa är utklippt från en större tårtbild. Tårtbilden var från början rund, ca 20 cm i diameter. Så bilden på Elsa blev 9-10 cm hög. Ja, jag använder sockerpasta till att modellera figurerna. Jag använder även flowerpaste som blir extra hård när den torkat, i detta fallet till Olofs armar och "hår" samt Svens horn. Vilket märke jag använder mig av varierar beroende på vart jag beställer och vad som finns tillgängligt. Men jag använder mig mest av Fun Cakes och Bakels sockerpasta och Squires Kitchens flowerpaste. Köper alltid vit pasta och färgar själv. Hoppas du fick svar på alla dina frågor :)

   Radera