Hela min uppväxt har dessa bullar varit min favorit och det blev många besök på konditoriet för att handla dem. När första gången ville baka vaniljbullar själv gjorde jag efter det här receptet. Idag är det ett av mina favoritrecept. Jag säger bara att de blir fantastiskt goda! Testa själv!
Vaniljbullar, 24 st
1 pkt (50 g) jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
3 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl special
Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång
7 st äggulor
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl maizena (majsstärkelse)
50 g mjukt smör
Pensling:
1 ägg
Garnering:
50 g smält smör
1 ½ dl strösocker
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, ca 37°C. Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Tillsätt drygt 2/3 av mjölet och spara resten till utbakningen. Blanda degen kraftigt tills den blir blank, smidig och släpper från kanten. Jäs under bakduk i ca 30 minuter till dubbel storlek.
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig.
Dela degen i två delar. Forma varje del till en längd och dela sedan i 12 lika stora delar. Rulla till släta bullar. Lägg bullarna på bakplåt med bakplåtspapper, låt jäsa ca 30 minuter.
Vaniljkräm:
Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Ta upp stången efter uppkoket. Vispa äggulor, strösocker och maizena vitt och pösigt. Häll över den varma mjölken under vispning. Häll tillbaka
blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig omrörning, tänk på att den inte får koka! Häll över blandningen i en skål när blandningen tjocknat ordentligt. Klicka i det mjuka smöret och låt det smälta under omrörning. Kyl sedan vaniljkrämen i kylskåp eller i ett kallt vattenbad.
Häll vaniljkrämen i en spritspåse när den kallnat. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll med kräm. Låt bullarna jäsa ytterligare 10 minuter. Sätt ugnen på 250°C
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
Garnering:
Smält smöret och pensla det på bullarna. Doppa dem sedan försiktigt i strösockret.
Tips! Har du inte tid eller ork att göra egen vaniljkräm går det alldeles utmärkt att använda marsánkräm. Gör då ca 2 dl.
Åh, vilken nostalgi! Supergott!
SvaraRaderaSer jättegoda ut, ska jag testa att baka.
SvaraRaderaVilka vackra vaniljbullar! Jag svängde i morse ihop en bulldeg :) Nygräddade bullar är så gott!
SvaraRaderavisst är dem goda,tyvärr gör man dem inte ofta men när man väl gör och tar första tuggan,då är man fast o då äter ja ett par.
SvaraRaderanu blev ja så klart sugen när ja ser dina fina bullar
Det smälter i munnen just nu, mmmm vad jag blev sugen på bullar.
SvaraRaderaTack så mycket allihop! Kan varmt rekommendera detta recept :)
SvaraRaderaVilken fin blogg du har! Lägger den på min sida på bloggar jag läser för hit kommer jag igen :)
SvaraRaderaTack Sara! Vad kul, du är så välkommen åter! :)
SvaraRaderaSer väldigt goda ut och inte så stora som de ibland kan vara. Älskar sockerbullar men har aldrig själv bakat dom. Får bli ett försök snart. :o)
SvaraRaderaTack för din kommentar Carina! Ja de är lagom stora och väldigt goda. Tycker defintivt du ska göra ett försök :)
SvaraRaderaDet är verkligen gott med vaniljbullar och dina ser hur goda ut som helst!
SvaraRadera