lördag 31 oktober 2015

Första Frost tårtan!

Då var den gjord, min allra första Frost tårta! Eller rättare sagt Emilias tårta, för det var hon som firade sin 3-års dag idag! Som många andra, framför allt flickor, så älskar Emilia filmen Frost och allt vad som hör till. Därför var det ett önskemål från hennes föräldrar om att ordna en sådan tårta. Jag tyckte det kändes extra roligt med denna beställning eftersom jag inte gjort detta temat innan, det är alltid kul att prova något nytt och få utmanas.

Jag bestämde mig för att modellera snögubben Olof och renen Sven, men Elsa kändes lite för svår. Det hade säkerligen gått att modellera henne, men ville inte riskera att hon skulle se ut som en häxa eller liknande :) Därför har jag "fuskat" och använt mig av en ätbar tårtbild där jag klippte ut Elsa. Passade även på att testa dekorera med isomalt. Isomalt är socker man smälter vid mycket hög temperatur och när det sedan stelnar blir det hårt och kristalliknande, perfekt dekorering som is till en vintertårta. 

Som sagt var det väldigt roligt att få skapa denna tårta och jag blev väldigt nöjd med resultatet. Jag hoppas och tror Emilia blev nöjd med för hon sken upp som en sol när hon såg den!




Vaniljbotten
Fylld med chokladganache på ljus choklad och vaniljkräm
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer gjorda av sugarpaste, texten av flowerpaste, Elsa av ätbar tårtbild, isen av isomalt

lördag 10 oktober 2015

Äppelrosor

Idag har jag testat göra dessa söta, små och goda äppelrosor! Smakar nästan som en äppelpaj men jag tycker personligen att de ser lite finare ut än en vanlig paj. Dock lite mer jobb men absolut inte svårt som det kanske ser ut. Därför har jag faktiskt knåpat ihop en liten steg för steg beskrivning. Kika lite längre ner så kommer ni till den och receptet :) Ha en fortsatt bra helg!


Äppelrosor 6 st

2 st röda äpplen
saft från ½ citron
3 msk aprikosmarmelad
1 ark smördeg
kanel
florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Dela citronen och pressa ur saften i ett fat eller en skål som du fyllt till ca hälften med vatten. Dela och kärna ur äpplena. Skiva dem tunt och lägg sedan i citronvattnet. Värm i mikron, 3 min på högsta effekt, för att äpplena ska bli mjuka. Häll av vattnet i ett durkslag.

2. Mjöla ett bakbord och lägg ut smördegen, kavla ut den lite. Dela smördegsarket till 6 st längder.

3. Blanda 3 msk aprikosmarmelad med 2 msk vatten. Värm i mikron i 1 min på högsta effekt. 
Bred ut lite marmelad på varje smördegslängd. Lägg sedan på äppelskivorna. 
Krydda med kanel.


4. Vik över resterande smördeg över äpplena.

5. Rulla ihop hela längden till en ros.

6. Placera den färdiga äppelrosen i muffinsform, gärna av silikon men papper går också bra. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.

Servera som de är, pudrade med lite florsocker, eller med hemgjord vaniljsås!


Tips! Skulle äppelskalen börja bli brända går det med fördel att täcka rosorna lite lätt med aluminiumfolie.



lördag 3 oktober 2015

Babblarna till Wilton 1 år!

Idag blir det kalas för min kollegas härliga son Wilton! Babblarna har det blivit en del av här, men nu blir det första gången de får pryda en våningstårta. Grattis Wilton, önskar dig ett roligt första födelsedagsfirande! Hoppas du får många fina presenter och att du blir nöjd med din tårta, det är ju trots allt dina favoriter på den :)


Vaniljbotten
Fylld med chokladganache på mörk och ljus choklad samt rårörda hallon
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorarioner av sugarpaste, text av flowerpaste