lördag 29 november 2014

Lejonkungen!

Igår fyllde vår son 3 år och idag hade vi kalas för honom :) När jag frågade honom för ett tag sedan vad han ville ha för tårta när han fyllde år fick jag som svar "dom där...hyenorna!" Han menade Lejonkungen som han sett vääldigt många gånger den senaste tiden. Inte ville jag göra honom besviken, så han fick en tårta med sina tre hyenor som han älskar och några andra karaktärer från filmen. Har suttit många timmar varenda kväll denna veckan och pysslat, så här blev resultatet!

Lejonkungen tårta



Vaniljbotten
Chokladmousse och rårörda hallon
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av sugarpaste och marsipan

lördag 22 november 2014

Oreo cupcakes

Inte för att jag gör cupcakes ofta, men när jag väl gör det blir jag så trött på dessa muffins-/cupcakes formar som blir så tråkiga i mönster och färg efter man har gräddat sitt bakverk. Hittade för ett tag sedan dessa formar från Wilton (color cups). De är folieklädda på insidan och formen blir därmed stabilare och färgen/mönstret ser likadant ut innan som efter gräddningen, perfekta! Kommer bara använda mig av dessa hädanefter. Denna gången blev det oreo cupcakes :) Receptet finner ni nedan. De är rätt mäktiga så jag rekommenderar göra 24 st på denna sats.

Oreo cupcakes
24 st

Cupcakes:
170 g rumstempererat smör
400 g ljust muscovadosocker
2 tsk vaniljsocker
4 st ägg
4 dl vetemjöl
3 dl kakao
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
3 ½ dl vaniljyoghurt
24 st oreokakor

Whipped cream cheese frosting:
300 g Philadelphia
3 dl grädde
1 tsk vaniöljsocker
2 dl florsocker
 Smulor från 5 st oreokakor

Dekoration:
12 st oreokakor

Cupcakes: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smöret mjukt och krämigt, tillsätt muscovadosockret och vaniljsockret. Blanda ordentligt. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning. 

Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Vänd ner de torra ingredienserna växelvis med vaniljyoghurten i smörblandningen. Vispa ordentligt utan att överarbeta smeten.

Lägg en oreokaka i botten på varje muffinsform. (Använd gärna en muffinsplåt när du gräddar.) Fyll formarna till 3/4 med smet. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Låt kallna på galler under bakduk.

Whipped cream cheese frosting: Vispa grädden i en skål. Blanda Philadelphia, florsocker och vaniljsocker i en annan skål. Häll över Philadelphia-blandningen i vispgrädden och vispa ytterligare. Ta bort fyllningen från oreokakorna. Krossa kakorna till smulor, vänd ner i frostingen.

Spritsa frostingen på cupcaken. Dela de 12 st oreokakorna till 24 st halvor och dekorera med dem.

Ät och njut! :)

tisdag 18 november 2014

Kladdkaka med mörk choklad

Ni som följer mig på facebook såg bl a den här kladdkakan jag gjorde till "Kladdkakans dag". Har fått önskemål om att lägga upp receptet på den. Här kommer det, bättre sent än aldrig :)


100 g mörk choklad
100 g smör
2 st ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
3 msk sirap

Garnering:
100 g mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen med smöret i en kastrull. Vispa socker och ägg pösigt i en skål. Rör ner mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt sedan chokladblandningen och sirapen.

Spänn fast bakplåtspapper i bottnen på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm. Häll smeten i formen. Grovhacka den mörka chokladen och fördela den jämnt över smeten.

Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan, känn med sticka. Låt svalna och ställ den sedan i kylskåpet. Servera med grädde.

söndag 2 november 2014

Ganache

För alla chokladälskare!
Mycket gott som tårtfyllning, att täcka tårtor med eller spritsa på exempelvis cupcakes.


200 g mörk choklad
3 dl grädde

eller

300 g ljus choklad / vit choklad
3 dl grädde

Häll grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och smält den i grädden, får inte koka! Låt svalna och ställ sedan in i kylskåp över natten. Vispa upp dagen efter till den konsistens du önskar beroende på vad du ska använda den till. Som tårtfyllning bör den vispas en aning längre för att bli stabil mellan tårtbottnarna.

söndag 26 oktober 2014

Bountykaka

En väldigt saftig och god kaka. Min sambo älskar chokladet Bounty och han blev helt lyrisk när han smakade den här! Tror det är en kaka som faller de flesta i smaken :)



Botten:
3 st ägg
4 ½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
6 msk kakao
250 g smör
2 dl vatten

Kokostäcke:
225 g smör
4 dl florsocker
2 st ägg
200 g kokos

Garnering:
200 g ljus choklad
½ msk olja

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker i en bunke. Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao i äggblandningen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt vattnet. Tillsätt den varma blandningen i bunken. Vispa ihop till en smet. Klä en långpanna, ca 24 x 30 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen 20–25 min. Låt kakan svalna.

Kokostäcket: Smält smöret i en kastrull. Blanda ner florsocker, ägg och kokos. Bre över kakan. Ställ in i kylen och låt kokostäcket svalna och stelna.

Garnering: Smält chokladen på låg värme i en kastrull. Rör ner oljan. Bred ut chokladen över kokostäcket och låt den stelna i kylskåpet. Förvara kakan i kylskåp.


lördag 4 oktober 2014

Knäppt med knappar :)

Inatt satt jag uppe och gjorde klart den här tårtan. Tårtmakeriet får blir kvälls- och nattetid när barnen sover :) Denna gången var det ingen som skulle firas utan jag gjorde tårtan för att prova en ny fyllning. Har testat göra egen päroncurd och gjorde sedan mousse på den. Det blev gott men smakade inte lika mycket päron som förväntat, kanske får spetsa med lite päronessens nästa gång. Dekoreringen blev med massa olika knappar i mina favoritfärger, tyckte det var lite roligt och fint på samma gång.



Vaniljbotten
Vaniljkräm, tunt lager päroncurd samt päronmousse
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av marsipan

lördag 20 september 2014

Nyckelpigetårta

Nu är det äntligen på tiden att en ny tårta publiceras :) Har nyligen blivit tvåbarnsmamma och haft fullt upp här hemma, så tiden har inte riktigt räckt till. Men nu börjar man komma in i rutiner och eftersom jag fyllde år i fredags så bestämde jag mig för att göra min egna födelsedagstårta. Det blev en enkel barntårta :) Dels för att jag inte beställt hem material i god tid för att göra något mer avancerat och dels för att jag alltid velat göra en tårta med nyckelpigor som vandrar runt på tårtan, det ser så sött ut! Inte den finaste tårtan jag gjort enligt mig själv, men min äldsta pojke tyckte om den väldigt mycket och ville äta upp alla tre nyckelpigorna själv. Kan lova er läsare att det kommer fler tårtor inom kort då det både väntas flera kalas och dop i höst/vinter, så kika snart in igen! 




Vaniljbotten
Rårörda hallon och vit chokladmousse
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av marsipan

tisdag 4 mars 2014

Lär dig dekorera tårtor!

Hej på er alla läsare!

Det är allt fler och fler som blir intresserade av tårtmakeri och dekorering av olika sorters bakverk. För er som vill lära er grundläggande teknik vill jag varmt rekommendera en dvd som jag nyligen tittat på, nämligen den här "Sockerkonst - Lär dig dekorera tårtor". Filmen/kursen är gjord av Jenny Borg som driver sockerverkstan.se. I denna kurs får du bl.a. en genomgång av de vanligaste verktygen och hur man använder dem, du lär dig hur man handskas med sugarpaste och modelleringpasta, hur man täcker en tårta samt om kristyr och vanliga spritstekniker. 

Även jag som sysslat på med tårtdekorering några år utan att ha gått en enda utbildning tyckte denna dvd var givande, framför allt den delen om kristyr och spritsteknik. Vad jag kan minnas har jag bara spritsat en enda tårta, det kommer nog bli fler framöver :)

Dvd:n kan du köpa hos ginza.se.

Bilden lånad från sockerverkstan.se


lördag 22 februari 2014

Pippi Långstrump

Ännu en kalashelg och Molly ska fira sin 2-års dag! :) Det blev som ni ser en tårta med Pippi Långstrump, det är favoriten just nu. Jag har bara modellerat Pippi en gång tidigare och jag måste ärligt säga att jag var lite nervös för det denna gången. Men det gick faktiskt bra trots att det var så längesedan jag gjorde henne sist. Efter allt man modellerar märker man att man blir bättre och man kommer hela tiden på nya bättre knep. Pippi fick även ha Herr Nilsson vid sin sida, han var inte lika svår att modellera även om han kanske inte ser ut som apan gör på riktigt.

Stort grattis Molly, hoppas du och dina gäster blir nöjda med tårtan! :)



Vaniljbotten
Chokladmousse och rårörda hallon
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av flowerpaste och marsipan

söndag 16 februari 2014

Byggare Bob

Den här Byggare Bob tårtan skulle min väns son Alvar få idag. Olyckligtvis fick han kräksjukan under natten så kalaset blev inställt. Tycker så synd om både Alvar och hans föräldrar, så jobbigt när ens barn är sjukt, speciellt med denna vidriga sjukdom! Blev väldigt nöjd med tårtan så förhoppningsvis kan de njuta av bilderna istället. Krya nu på dig!

I alla fall så älskar Alvar Byggare Bob, därför önskade min vän Marie att han skulle få en tårta med det temat. Grävmaskiner och i princip alla fordon är väldigt intressanta nu för tiden! Tårtan fick prydas av Byggare Bob själv och hans gula vän Skopis tillsammans med lite andra smådekorationer.

Först undrade jag vad jag skulle göra med tårtan, tyckte det var så synd att kasta den... Min son här hemma var också vääldigt förtjust i den men han visste att den var till "Avlar" som han säger :) Vi kunde ju inte äta upp en 15-bitars tårta helt själva! Senare fick jag tips från en annan tårtmakare att frysa in hela tårtan, vilket jag aldrig gjort innan. Jag hade nog aldrig kommit på tanken själv. Så nu är tårtan i frysen i förhoppning om att den kommer vara någorlunda fin efter upptining till nästa gång Alvar ska ha sitt 2-års kalas *håller tummarna*

Här kommer några bilder!





Vaniljbotten
Lemoncurdmousse och rårörda hallon
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av sugarpaste, flowerpaste och marsipan
Gräset och bladen är målat med ätbar pastafärg