Sidor

söndag 22 februari 2015

Citronmoussetårta med hallon, choklad och maräng!

Idag fyller min kära sambo år men vi hade kalas för honom redan igår. Det blev ingen "vanlig" tårta denna gången utan en mer fruktig och fräsch moussetårta. Mycket god! Vanligtvis brukar jag kunna fotografera varje tårta i lugn och ro innan man lämnar över den till någon eller ska äta den själv. Men en sådan här tårta måste dekoreras precis innan servering och därför fick även fotograferingen bli precis innan vi skulle äta den. Lite stressigt men det gick rätt bra ändå. Så här blev den!



ca 12 bitar

Chokladbotten:
170 gram rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
3 st ägg
170 g mörk choklad
1 dl vetemjöl

Hallonkompott:
2 ½ gelatinblad
300 g hallon
2 msk färskpressad citronsaft
1 ½ dl strösocker

Citronmousse:
4 st gelatinblad
2 st ägg
2 dl florsocker
2 ½ dl vispgrädde
1 dl kesella
2 st citroner (rivet skal+ saft)

Garnering:
Färska bär
Eventuellt maräng runt kanten


Hallonkompott: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka bär, citron och socker på låg värme i cirka tio minuter. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och rör ner dem i den varma kompotten. Häll kompotten i en form med löstagbar kant, cirka 20 centimeter i diameter, och ställ in i frysen i minst två timmar.

Chokladbotten: Vispa smör och socker lätt och luftigt cirka fem minuter. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning. Smält chokladen på låg effekt i mikron. 
Vänd försiktigt ner chokladen och mjölet i äggsmeten, häll smeten i smord form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader cirka trettio minuter.
Låt bottnen sitta kvar i formen, men skär loss den runtom och klä därefter gärna kanten med overheadplastfilm (så blir det lättare att lossa kanten sedan när moussen är fryst)

Citronmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggulorna med florsocker tills det blir riktigt pösigt. Häll äggvitorna i en ren och fettfri skål och vispa till ett fast skum.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem. Häll citronsaft i en kastrull och lägg i gelatinbladen. Värm på svag värme tills de smält. Låt svalna. 

Vispa grädden. Blanda ner gelatinet i äggulesmeten medan du rör runt så att det blandas väl. Rör sedan ner kesella, den vispade grädden och allt citronskal. Till sist ska äggvitevispet vändas ner försiktigt i smeten.

Lägg den frysta hallonkompotten på mitten av chokladbottnen, häll på moussen, stryk slätt och ställ i frysen i minst två timmar. Ta fram tårtan, lossa kanten och låt tina i kylen minst två timmar före servering. Dekorera med bär och ev maräng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar