lördag 29 november 2014

Lejonkungen!

Igår fyllde vår son 3 år och idag hade vi kalas för honom :) När jag frågade honom för ett tag sedan vad han ville ha för tårta när han fyllde år fick jag som svar "dom där...hyenorna!" Han menade Lejonkungen som han sett vääldigt många gånger den senaste tiden. Inte ville jag göra honom besviken, så han fick en tårta med sina tre hyenor som han älskar och några andra karaktärer från filmen. Har suttit många timmar varenda kväll denna veckan och pysslat, så här blev resultatet!

Lejonkungen tårta



Vaniljbotten
Chokladmousse och rårörda hallon
Spacklad med grädde och täckt med marsipan
Dekorationer av sugarpaste och marsipan

lördag 22 november 2014

Oreo cupcakes

Inte för att jag gör cupcakes ofta, men när jag väl gör det blir jag så trött på dessa muffins-/cupcakes formar som blir så tråkiga i mönster och färg efter man har gräddat sitt bakverk. Hittade för ett tag sedan dessa formar från Wilton (color cups). De är folieklädda på insidan och formen blir därmed stabilare och färgen/mönstret ser likadant ut innan som efter gräddningen, perfekta! Kommer bara använda mig av dessa hädanefter. Denna gången blev det oreo cupcakes :) Receptet finner ni nedan. De är rätt mäktiga så jag rekommenderar göra 24 st på denna sats.

Oreo cupcakes
24 st

Cupcakes:
170 g rumstempererat smör
400 g ljust muscovadosocker
2 tsk vaniljsocker
4 st ägg
4 dl vetemjöl
3 dl kakao
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
3 ½ dl vaniljyoghurt
24 st oreokakor

Whipped cream cheese frosting:
300 g Philadelphia
3 dl grädde
1 tsk vaniöljsocker
2 dl florsocker
 Smulor från 5 st oreokakor

Dekoration:
12 st oreokakor

Cupcakes: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smöret mjukt och krämigt, tillsätt muscovadosockret och vaniljsockret. Blanda ordentligt. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning. 

Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Vänd ner de torra ingredienserna växelvis med vaniljyoghurten i smörblandningen. Vispa ordentligt utan att överarbeta smeten.

Lägg en oreokaka i botten på varje muffinsform. (Använd gärna en muffinsplåt när du gräddar.) Fyll formarna till 3/4 med smet. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Låt kallna på galler under bakduk.

Whipped cream cheese frosting: Vispa grädden i en skål. Blanda Philadelphia, florsocker och vaniljsocker i en annan skål. Häll över Philadelphia-blandningen i vispgrädden och vispa ytterligare. Ta bort fyllningen från oreokakorna. Krossa kakorna till smulor, vänd ner i frostingen.

Spritsa frostingen på cupcaken. Dela de 12 st oreokakorna till 24 st halvor och dekorera med dem.

Ät och njut! :)

tisdag 18 november 2014

Kladdkaka med mörk choklad

Ni som följer mig på facebook såg bl a den här kladdkakan jag gjorde till "Kladdkakans dag". Har fått önskemål om att lägga upp receptet på den. Här kommer det, bättre sent än aldrig :)


100 g mörk choklad
100 g smör
2 st ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
3 msk sirap

Garnering:
100 g mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen med smöret i en kastrull. Vispa socker och ägg pösigt i en skål. Rör ner mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt sedan chokladblandningen och sirapen.

Spänn fast bakplåtspapper i bottnen på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm. Häll smeten i formen. Grovhacka den mörka chokladen och fördela den jämnt över smeten.

Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan, känn med sticka. Låt svalna och ställ den sedan i kylskåpet. Servera med grädde.

söndag 2 november 2014

Ganache

För alla chokladälskare!
Mycket gott som tårtfyllning, att täcka tårtor med eller spritsa på exempelvis cupcakes.


200 g mörk choklad
3 dl grädde

eller

300 g ljus choklad / vit choklad
3 dl grädde

Häll grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och smält den i grädden, får inte koka! Låt svalna och ställ sedan in i kylskåp över natten. Vispa upp dagen efter till den konsistens du önskar beroende på vad du ska använda den till. Som tårtfyllning bör den vispas en aning längre för att bli stabil mellan tårtbottnarna.